Zelf akten maken
Waardeer uw notaris Zoek uw notaris

Quasiwettelijke verdelingstestament

Het fenomeen ‘quasi-wettelijke verdeling’ is eigenlijk niet meer weg te denken uit de dagelijkse estate planningspraktijk. Sommige notarissen noemen de quasi wettelijke verdeling als het testament van deze eeuw. De wettelijke verdeling is ook prima maar dit is feitelijk enkel het recht dat van toepassing is bij overlijden en heeft niets te maken met estate planning. De reden dat men ook vaak kiest voor de quasi wettelijke verdeling is dat veel estate planners of notarissen problemen hebben met de driemaandstermijn (artikel 4:18 BW). Via de quasi wettelijke verdeling hebben de erfgenamen (en fiscaal juristen / notarissen) geen 3 maanden maar 8 maanden de tijd om de beste (fiscale) route te kiezen voor de verdeling van de nalatenschap.

Wat is een ‘quasi-wettelijke verdeling’?

Er zijn meerdere soorten van de quasi wettelijke verdeling in omloop, de belangrijkste zijn:

  1. De bevoegdheidsvariant;
  2. De verplichtende variant
  3. Een combinatie van beide varianten 

Via de ‘quasi-wettelijke verdeling’ wordt via een testament feitelijk redelijk aangesloten bij de wettelijke verdeling, de elementen die niet goed uitkomen worden echter via een testament bijgestuurd. De langstlevende wordt goed beschermd en de kinderen krijgen beperkte rechten. Dat er niet voor de wettelijke verdeling wordt gekozen komt doordat men via deze vorm ook nog erfbelasting kan besparen.

Invulling quasi wettelijke verdeling

  • Vertrekpunt is de wettelijke verdeling.
  • De langstlevende wordt executeur zodat hij / zij zelf het testament kan afwikkelen.
  • Als dit fiscaal gunstig zou zijn, kan de langstlevende besluiten de wettelijke verdeling ongedaan te maken, mits de erfgenamen dit ook willen.
  • De wijzigingen moeten binnen 8 maanden worden afgewikkeld.
  • De langstlevende kan bepaalde goederen uit de nalatenschap halen (veelal tegen schulderkenning) dan wel het vruchtgebruik van goederen krijgen (soms met inbrengverplichting).


15 Sep 2012Waardeer het artikel Quasiwettelijke verdelingstestament

Quasiwettelijke verdelingstestament heeft een waardering van 5.8 / 10 punten met 9 beoordelingen.naar boven
Contact

Estate Plannings Juristen
Oldenzaalsestraat 125
7514 DP Enschede

t : 053 432 72 00
f : 053 431 34 24
e : info@estateplanningsjuristen.nl