Zelf akten maken
Waardeer uw notaris Zoek uw notaris

Geen testament

Als een persoon komt te overlijden zonder testament, bepaalt de wet wie de erfgenaamen zijn. De erfgenamen zijn verantwoordelijk voor de afwikkeling van de nalatenschap. Er is drietal groepen erfgenamen:

  1. echtgenoot of partner of kinderen;
  2. ouders, broers en zussen;
  3. grootouders of overgrootouders.

Wie erft?

De hoofdregel voor de vraag wie erft is simpel. De eerste groep erft, elk voor een gelijk deel. Als iemand uit deze groep is overleden, maar hij of zij heeft wel nageslacht, dan komen zijn of haar kinderen in beeld om te erven, dit laatste noemen ze plaatsvervulling of recursief. Als de kinderen ook zijn overleden, dan zou dit deel ook weer kunnen vererven naar hun kinderen, etc.

Voorbeelden:

  • Vader is overleden in 2011. Moeder komt in 2012 te overlijden. Moeder had 3 kinderen, waarvan er 1 is overleden. Dit kind had 3 kinderen. De erfgenamen zijn dan de 2 nog levende kinderen, elk voor 1/3 deel, de 3 kleinkinderen krijgen gezamenlijk ook 1/3 deel.
  • Henk komt te overlijden en heeft geen partner of kinderen. De ouders van Henk zijn in 2011 overleden. Henk had een broer, Piet, die in 2010 is overleden. Henk heeft nog wel ooms en tantes, zowel vanuit zijn moederskant als vanuit zijn vaderskant. Laatstgenoemden zullen dan voor gelijke delen erven. Neven en nichten kunnen een plaats vervullen als de ooms of tantes zijn overleden.8 Feb 2012Waardeer het artikel Geen testament

Geen testament heeft een waardering van 9.8 / 10 punten met 5 beoordelingen.naar boven
Contact

Estate Plannings Juristen
Oldenzaalsestraat 125
7514 DP Enschede

t : 053 432 72 00
f : 053 431 34 24
e : info@estateplanningsjuristen.nl