Zelf akten maken
Waardeer uw notaris Zoek uw notaris

Flexibel testament

Een testament regelt de laatste wensen van een persoon na zijn overlijden. Bij het opstellen wordt rekening gehouden met:

 • de besparing van erfbelasting;
 • belangen van de kinderen;
 • belangen van de langstlevende partner;
 • het bedrijf van de erflater.

Flexibel testament en fiscale opties

Bij het opstellen van een testament speelt al lang meer dan het vastleggen van "de laatste wil". De hierboven genoemde onderdelen worden door de notaris met u besproken en via eenvoudige en slimme routes kunt u al snel duizenden euro's aan erfbelasting besparen. Afhankelijk van een aantal zaken moet een keuze worden gemaakt voor het juiste testament, de belangrijkste zaken zijn:

 • uw specifieke wensen;
 • de samenstelling van uw vermogen;
 • de omvang van uw vermogen;
 • de samenstelling van uw gezin (partner / kinderen / kleinkinderen, etc.).

Soms is het verstandig om het vruchtgebruik bij de langstlevende partner te laten en het bloot eigendom bij uw kinderen, sinds 2012 is dit een veel voorkomende variant. Het fiscale voordeel van een vruchtgebruiktestament is dat de kinderen geen erfbelasting betalen over de aangroei van bloot eigendom naar vol eigendom. Voor ondernemers gelden er weer specifieke bepalingen en mogelijkheden.

Estate planning en testament

De huidige moderne en veelal flexibele testamenten kennen de mogelijkheid om per vermogensonderdeel te kiezen of de volledige eigendom dan wel het vruchtgebruik overgaat. De uiteindelijke keuze zal afhangen van uw wens en de voor de toekomst te verwachten vermogensstijging van dit vermogensonderdeel. Stijgen zaken in waarde, dan kiest men vaak voor vruchtgebruik / bloot eigendomverdelingen. Meestal wordt deze keuze gemaakt voor aandelen in een bedrijf, beleggingen en (steeds minder) vastgoed.

Als er geen waardestijging wordt verwacht, dan krijgen de kinderen meestal een vordering op de langstlevende ouder. Over de vordering wordt een rente van bijvoorbeeld 6% gerekend, dit vermogen gaat dan belastingvrij over naar de kinderen.

Om de juiste keuze te kunnen maken, moet er gerekend worden door de notaris of fiscaal jurist. Meestal wordt uw vermogen in een softwarepakket ingevoerd en wordt op grond van diverse berekeningen bepaald welk testament voor u de beste optie is.

Hoe keuze vermogen en testament bepalen?

In de praktijk wordt de volgende verdeling gemaakt:

 1. Aandelen in B.V.: vruchtgebruik.
 2. Vastgoed: vruchtgebruik (laatste tijd wel minder).
 3. Eigen woning: vol eigendom bij langstlevende.
 4. Spaarrekeningen: vol eigendoom bij langstlevende.
 5. Beleggingen / C.V.: vruchtgebruik.
 6. Vakantiewoning: vruchtgebruik.

Daarnaast is het ook van belang hoe lang de langstlevende waarschijnlijk nog te leven heeft. Als de langstlevende echtgenoot nog ongeveer 10 tot 15 jaar te leven heeft (volgens de redelijke verwachtingen), dan is het kiezen voor een vruchtgebruikvariant meestal niet direct gunstig, oprenting zal dan een groter voordeel geven. Vorenstaande is eventueel te combineren met jaarlijkse schenken van de langstlevende aan de kinderen en / of kleinkinderen. Soms is het verstandig om het belegde vermogen te veranderen waardoor er minder dividend wordt uitgekeerd en meer in het aandeel blijft zitten als vermogenstoename.

Flexibele testamenten bieden de volgende mogelijkheden:

 1. Keuze kunnen maken na overlijden.
 2. Keuze legaten waardoor optimaal gebruik wordt gemaakt van vrijstellingen voor partner, kinderen en kleinkinderen.
 3. Afwikkelingsbevoegdheid bij de langstlevende.

Maatwerk is mooi werk

Het mag duidelijk zijn dat u niet in een vakje kunt worden gestopt. Het is verstandig om eens per 10 jaar een berekening te laten maken van de verschuldigde erfbelasting. Eens per 5 jaar even met uw notaris bellen om de wijzigingen door te nemen is verstandig. Eventueel kunt u een notariële APK laten uitvoeren. Voor de ondernemers onder u bestaat er zelfs een DGA-check door de notaris en een fiscaal jurist.21 Okt 2012Waardeer het artikel Flexibel testament

Flexibel testament heeft een waardering van 7.3 / 10 punten met 4 beoordelingen.naar boven
Contact

Estate Plannings Juristen
Oldenzaalsestraat 125
7514 DP Enschede

t : 053 432 72 00
f : 053 431 34 24
e : info@estateplanningsjuristen.nl