Zelf akten maken
Waardeer uw notaris Zoek uw notaris

Combi-testament

Een combi-testament bestaat al vele jaren, het is een testament dat met name wordt opgesteld om maximaal fiscaal voordeel op te leveren. Bij een combi-testament heeft de langstlevende partner een aantal keuzes tot zijn of haar beschikking die op het moment van het opstellen van het testament nog niet bekend waren. De term combi ziet erop dat de langstlevende kan kiezen voor volle eigendom of vruchtgebruik.

Er zijn diverse vormen voor een combi-testament, elke notaris volgt hierbij zijn eigen ervaring en kennis. Laat u dus goed en zorgvuldig adviseren.

Hoe werkt een combi-testament?

Het uitgangspunt of vertrekpunt bij een combi-testament is veelal de wettelijke verdeling. De langstlevende krijgt alle goederen van de nalatenschap toebedeeld. De kinderen krijgen een niet direct opeisbare vordering op de langstlevende partner (ter grootte van hun erfdeel).

Als de langstlevende de wettelijke verdeling niet zou willen of als dit fiscaal niet goed uitkomt, dan kan de langstlevende partner (binnen 3 maanden) na het overlijden de wettelijke verdeling laten voor wat het is (juridisch: ongedaan maken). Dit wil zeggen dat de nalatenschap alsnog tussen de langstlevende partner en de kinderen moet worden verdeeld.

In het testament staat voor de langstlevende partner een zogenaamd keuzelegaat. De langstlevende partner kan door het combi-testament de goederen / zaken verkrijgen waarvan hij / zij de eigendom zou willen hebben. De waarde van deze goederen / zaken moeten worden ingebracht in de nalatenschap / erfenis. Het gevolg hiervan is dus dat de waarde verrekend moet worden met de overige erfgenamen. De langstlevende partner kan hierdoor een schuld krijgen aan de kinderen. Deze schuld is dan - op grond van het combi-testament - pas opeisbaar bij overlijden van de langstlevende partner.

Tenslotte stelt het combi-testament dat de langstlevende partner het vruchtgebruik krijgt over de niet door hem / haar gekozen goederen of zaken. De langstlevende partner krijgt dus de goederen / zaken die hij / zij wil hebben en daarnaast ook de rente of dividenden op de bankrekeningen / aandelen.

Voordelen van een combi-testament

Een combi-testament is een flexibel testament en kent dus zeker voordelen, de belangrijkste voordelen zijn:

  1. Er kan slim worden ingespeeld op gewijzigde wetgeving of fiscaal of civielrechtelijk gebied.
  2. Schuld aan de kinderen zal de erfenis van de langstlevende partner verkleinen.
  3. De erfenis kan na ongedaanmaking opnieuw worden verdeeld, er kan dus worden geschoven met het vermogen van de erflater. Voorbeeld: woning zonder overdrachtsbelasting aan kinderen.
  4. Goederen of zaken met een grote waardestijging kunnen alsnog aan de kinderen worden toegedeeld.

Nadelen van een combi-testament

Elk voordeel kent ook zijn nadeel, hierbij de belangrijkste nadelen van een combi-testament:

  1. Na overlijden is er onzekerheid, de verdeling is gedurende een bepaalde periode onduidelijk. Dit is wellicht vervelend voor de kinderen.
  2. Binnen 3 maanden moeten er belangrijke keuzes worden gemaakt, snel en goed adviseren in een emotionele periode is dus van essentieel belang.
  3. Binnen de genoemde 3 maanden moeten diverse formele stappen worden genomen. Goed en snel overleg met een notaris en fiscaal jurist is dus van essentieel belang, dit bij voorkeur al binnen 14 dagen na het overlijden.

Wie kiest voor combi-testament?

Steeds meer vermogende particulieren kiezen voor een combi-testament. Deze vorm biedt flexibiliteit en via deze vorm kan er successie worden bespaard. In de notariële praktijk wordt het combi-testament ook wel een modern testament of keuzetestament genoemd, dit met diverse mogelijkheden om fiscale optimalisering mogelijk te maken.

Veel moderne testamenten zijn zo complex dat de klant deze niet meer begrijpt. Ook de aangifte inkomstenbelasting die daarna moet worden ingevuld kan buitengewoon ingewikkeld worden. Het is van belang dat u - als klant - begrijpt wat er in uw testament staat. Begrijpt u het niet, laat dan niet essentiële onderdelen weg.

Praten kost niks

Een combi-testament kan veel fiscaal voordeel opleveren. Een nadeel is dat het een complex testament is, hier moet u met een deskundige dus rustig voor gaan zitten. Het is ook van belang dat uw accountant met de notaris en fiscaal jurist meedenkt. 

Een afspraak met onze notaris en / of fiscaal jurist op zijn kantoor is zonder verdere kosten. U krijgt van hem een bak koffie of thee, een warme ontvangst en u hoeft enkel tijd te investeren. Na dit gesprek weet u wat de mogelijkheden zijn, of er actie noodzakelijk is en wat overige aandachtspunten zijn. De notaris of fiscaal jurist zal u laten weten op welke kosten u moet rekenen en u kunt er dan eens rustig over nadenken.

U kunt via deze site ook een offerte aanvragen, binnen 48 uur heeft u een bericht in uw e-mailbox. Daarnaast kunt u via het terugbelverzoek een notaris of fiscaal jurist eenvoudig met u laten bellen. Wij willen u graag helpen en adviseren en stellen hierbij enkel uw belang voorop.20 Mei 2012Waardeer het artikel Combi-testament

Combi-testament heeft een waardering van 9.7 / 10 punten met 3 beoordelingen.naar boven
Contact

Estate Plannings Juristen
Oldenzaalsestraat 125
7514 DP Enschede

t : 053 432 72 00
f : 053 431 34 24
e : info@estateplanningsjuristen.nl