Zelf akten maken
Waardeer uw notaris Zoek uw notaris

Uitsluitingsclausule in testament

Soms wilt u niet dat iemand iets van u krijgt bij uw overlijden. Dit kunt u opnemen in uw testament via een uitsluitingsclausule.

Hoe werkt de uitsluitingsclausule?

U kunt in uw testament (of bij een schenking) bepalen dat iemand die iets van u krijgt (doordat hij of zij erfgenaam is of een legaat krijgt) dit bedrag of goed zelf moet houden. Het geldbedrag of het goed mag dan dus niet in enige gemeenschap van goederen vallen als degene getrouwd is of een geregistreerd partnerschap is aangegaan.

De persoon die verkrijgt kan best onder huwelijkse voorwaarden getrouwd zijn, edoch veel huwelijkse voorwaarden kennen een verrekenbeding waardoor dit bedrag of het goed toch weer wordt verrekend bij een echtscheiding. Daarom wordt in een testament (of bij een schenking) een zogenaamde uitsluitingsclausule opgenomen.

Huidige of moderne uitsluitingsclausule

Er zijn natuurlijk vele vormen van een uitsluitingsclausule. In de huidige uitsluitingsclausules wordt gesteld dat als de erfgenaam of verkrijger van een legaat zelf komt te overlijden, het niet meer uitmaakt wat er dan met uw geld of goederen gaat gebeuren. Daarom wordt in de huidige uitsluitingsclausules bepaald dat, als de verkrijger komt te overlijden, alles wel mag worden verrekend, tenzij hij of zij op dat moment in scheiding ligt of gescheiden is.

Vragen over uitsluitingsclausule

Een uitsluitingsclausule is niet altijd de beste optie en wellicht is de hierboven omschreven toelichting niet helemaal gelijk aan uw situatie. Veel mensen zijn niet op de hoogte van de notariële en fiscale gevolgen van hun situatie. Dit komt doordat overlijden en financiële zaken liever niet worden besproken of omdat men denkt dat de adviseur (accountant / notaris / fiscaal jurist) er vast wel naar zal kijken.

Wij bieden daarom altijd een vrijblijvend gesprek bij ons op kantoor aan. In dit gesprek controleren wij uw financiële situatie, uw testament of andere zaken zoals de statuten van uw B.V., etc. Als u al jaren geleden een testament heeft laten maken en uw inkomens-, vermogens- of gezinssituatie is gewijzigd, dan is de kans groot dat uw testament niet meer voldoet. Nog belangrijker is dat u de zaken beter kunt regelen en hiermee ook nog belasting kunt besparen en ruzies kunt voorkomen. Aarzelt u dus niet om ons te bellen of een offerte aan te vragen.

Als u vragen of opmerkingen heeft over de erfenis, het verwerpen van een erfenis, de inzage in een testament, de aangifte erfbelasting, etc., kunt u zonder verdere verplichtingen onderstaand vragenformulier invullen. U krijgt dan binnen 48 uur bericht van onze notaris of fiscaal jurist. 

Service van de notaris of fiscaal jurist

Soms willen cliënten liever een gesprek thuis, op hun bedrijf of in het weekend. Het maakt ons niets uit, dit regelen wij graag voor u. Als u aangeeft waar en wanneer u de bespreking zou wensen, dan houden wij hier rekening mee. 

Betrouwbaarheid en vertrouwen

Uw informatie wordt vertrouwelijk behandeld en elke partner zal u eerst een offerte aanbieden dan wel zonder verdere kosten uw vraag beantwoorden. U kunt ons geheel vrijblijvend een email sturen of via de site uw eigen akte ontwerpen.23 Okt 2012


Waardeer het artikel Uitsluitingsclausule in testament

Uitsluitingsclausule in testament heeft een waardering van 7 / 10 punten met 5 beoordelingen.naar boven
Contact

Estate Plannings Juristen
Oldenzaalsestraat 125
7514 DP Enschede

t : 053 432 72 00
f : 053 431 34 24
e : info@estateplanningsjuristen.nl