Zelf akten maken
Waardeer uw notaris Zoek uw notaris

Rampenclausule in testament

Dit is een clausule die in de meeste testamenten wordt opgenomen. De clausule of regeling is bedoeld voor het geval u en uw partner (kort) na elkaar komen te overlijden.

Bedoeling rampenclausule

Met deze clausule wordt beoogd cumulatie van erfbelasting te voorkomen als de overlijdensgevallen binnen een gezin zich snel achter elkaar voordoen. De clausule is eigenlijk een ontbindende voorwaarde voor de uitvoering van een testament als de verkrijger binnen een aantal dagen (meestal 30 dagen) na de erflater zou komen te overlijden. De uiteindelijke verkrijgers (meestal de kinderen) verkrijgen dan van de eerst overledene. Deze familierelatie is dan dus bepalend voor het tarief voor de erfbelasting.

Rampenclausule in het testament en de wet

Sinds 2010 bevat de Successiewet zelfstandig een rampenclausule (artikel 53 lid 4 SW). Er is sprake van een volledige vrijstelling voor de erfbelasting voor die persoon die binnen 30 dagen na een erfrechtelijke verkrijging zou overlijden. Los van het besparen van erfbelasting komt door een rampenclausule het vermogen op een andere plek terecht. Als u de langstlevende bent, dan gaat het hele vermogen naar uw familie. Is uw partner degene die het laatste overlijdt, dan gaat het vermogen juist naar haar familie. Als u dit anders wilt regelen, dan moet u dit in uw testament vastleggen. Het is verstandig om naast de rampenclausule ook een executeur op te nemen, dit zal ervoor zorgen dat de erfenis vlot en duidelijk wordt afgewikkeld.

Vragen over rampenclausule

Een rampenclausule is niet altijd de beste optie en wellicht is de hierboven omschreven toelichting niet helemaal gelijk aan uw situatie. Veel mensen zijn niet op de hoogte van de notariële en fiscale gevolgen van hun situatie. Dit komt doordat overlijden en financiële zaken liever niet worden besproken of omdat men denkt dat de adviseur (accountant/ notaris/ fiscaal jurist) er vast wel naar zal kijken.

Wij bieden daarom altijd een vrijblijvend gesprek bij ons op kantoor aan. In dit gesprek controleren wij uw financiële situatie, uw testament of andere zaken zoals de statuten van uw B.V. etc. Als u al jaren geleden een testament heeft laten maken en uw inkomens-, vermogens- of gezinssituatie is gewijzigd dan is de kans groot dat uw testament niet meer voldoet. Nog belangrijker is dat u de zaken beter kunt regelen en hiermee ook nog belasting kunt besparen en ruzies kunt voorkomen. Aarzelt u dus niet om ons te bellen of een offerte aan te vragen.

Als u vragen of opmerkingen heeft over de erfenis, het verwerpen van een erfenis, de inzage in een testament, de aangifte erfbelasting, etc. kunt u zonder verdere verplichtingen onderstaand vragen formulier invullen. U krijgt dan binnen 48 uur bericht van onze notaris of fiscaal jurist. 

Service van de  notaris of fiscaal jurist

Soms willen cliënten liever een gesprek thuis, op uw bedrijf of in het weekend. Het maakt ons niets uit, dit regelen wij graag voor u. Als u aangeeft waar en wanneer u de bespreking zou wensen dan houden wij hier rekening mee. 

Betrouwbaarheid en vertrouwen

Uw informatie wordt vertrouwelijk behandeld en elke partner zal u eerst een offerte aanbieden dan wel zonder verdere kosten uw vraag beantwoorden. U kunt ons geheel vrijblijvend een email sturen of via de site uw eigen akte ontwerpen21 Okt 2012


Meer weten over opties in een testament zoals rampen clausule:


Waardeer het artikel Rampenclausule testament

Rampenclausule testament heeft een waardering van 9 / 10 punten met 2 beoordelingen.naar boven
Contact

Estate Plannings Juristen
Oldenzaalsestraat 125
7514 DP Enschede

t : 053 432 72 00
f : 053 431 34 24
e : info@estateplanningsjuristen.nl