Zelf akten maken
Waardeer uw notaris Zoek uw notaris

Kleinkinderen in een testament opnemen

In steeds meer testamenten zien wij dat kleinkinderen worden opgenomen. De reden? Belasting besparen en kleinkinderen helpen aan een goede opleiding. Voor kleinkinderen geldt - evenzo als voor kinderen - een vrijstelling voor de erfbelasting van ongeveer € 19.000.

Legaat aan kleinkinderen

U kunt via een legaat € 19.000 aan elk van uw kleinkinderen nalaten. Dit bedrag komt belastingvrij bij uw kleinkinderen terecht. Als u meer zou nalaten aan uw kleinkinderen, dan moeten ze over het meerdere belasting betalen, het tarief bedraagt zo'n 18% tot € 115.000 euro. Als uw kinderen meer dan € 115.000 krijgen, dan betalen ze over het meerdere 20%. U zou het dan fiscaal gunstiger aan uw kleinkinderen kunnen nalaten (18% tot € 115.000).

Generatie overslaan door nalaten aan kleinkinderen

Extra voordeel is dat via het nalaten aan uw kleinkinderen u een generatie overslaat. Immers, als uw kinderen erven, dan zou bij een overdracht aan hun kinderen (uw kleinkinderen) wederom erfbelasting verschuldigd kunnen zijn. Er is dus maar 1x erfbelasting verschuldigd en soms nog tegen een lager tarief.

Aandachtspunt nalaten aan kleinkinderen

Stel dat uw zoon 4 kinderen heeft en uw dochter 1. U kunt dan elk kleinkind € 19.000 schenken, edoch hierdoor krijgt de familietak van uw zoon meer dan die van uw dochter. Juridisch is dit toegestaan, edoch dit kan wel familiaire problemen veroorzaken.

Vragen over erfenis aan kleinkinderen

Een erfenis aan de kleinkinderen laten toekomen of een legaat aan de kleinkinderen geven is niet altijd de beste optie en wellicht is de hierboven omschreven toelichting niet helemaal gelijk aan uw situatie. Veel mensen zijn niet op de hoogte van de notariële en fiscale gevolgen van hun situatie. Dit komt doordat overlijden en financiële zaken liever niet worden besproken of omdat men denkt dat de adviseur (accountant/ notaris/ fiscaal jurist) er vast wel naar zal kijken.

Wij bieden daarom altijd een vrijblijvend gesprek bij ons op kantoor aan. In dit gesprek controleren wij uw financiële situatie, uw testament of andere zaken zoals de statuten van uw B.V. etc. Als u al jaren geleden een testament heeft laten maken en uw inkomens-, vermogens- of gezinssituatie is gewijzigd dan is de kans groot dat uw testament niet meer voldoet. Nog belangrijker is dat u de zaken beter kunt regelen en hiermee ook nog belasting kunt besparen en ruzies kunt voorkomen. Aarzelt u dus niet om ons te bellen of een offerte aan te vragen.

Als u vragen of opmerkingen heeft over de erfenis, het verwerpen van een erfenis, de inzage in een testament, de aangifte erfbelasting, etc. kunt u zonder verdere verplichtingen onderstaand vragen formulier invullen. U krijgt dan binnen 48 uur bericht van onze notaris of fiscaal jurist. 

Service van de  notaris of fiscaal jurist

Soms willen cliënten liever een gesprek thuis, op uw bedrijf of in het weekend. Het maakt ons niets uit, dit regelen wij graag voor u. Als u aangeeft waar en wanneer u de bespreking zou wensen dan houden wij hier rekening mee. 

Betrouwbaarheid en vertrouwen

Uw informatie wordt vertrouwelijk behandeld en elke partner zal u eerst een offerte aanbieden dan wel zonder verdere kosten uw vraag beantwoorden. U kunt ons geheel vrijblijvend een email sturen of via de site uw eigen akte ontwerpen21 Okt 2012


Waardeer het artikel Kleinkinderen in testament

Kleinkinderen in testament heeft een waardering van 6.7 / 10 punten met 3 beoordelingen.naar boven
Contact

Estate Plannings Juristen
Oldenzaalsestraat 125
7514 DP Enschede

t : 053 432 72 00
f : 053 431 34 24
e : info@estateplanningsjuristen.nl