Zelf akten maken
Waardeer uw notaris Zoek uw notaris

Executeur benoemen

Wie regelt de afwikkeling van uw testament?

Over veel nalatenschappen wordt ruzie gemaakt of ontstaan er discussies. U kunt dit deels in goede banen laten lopen door in uw testament een executeur (vroeger executeur testamentair) te benoemen. De executeur regelt de afwikkeling van uw nalatenschap, dit kan in de breedste zin des woords. De executeur kan ook andere zaken voor u regelen, zoals de afwikkling van uw onderneming of het verzorgen van uw crematie of begrafenis. In dit artikel een overzicht van de mogelijkheden en onmogelijkheden. Lees ook dit artikel over de execteur.

Executeur, hoe en wat?

Als u niks regelt, dan zullen uw erfgenamen - hopelijk in onderling overleg - uw nalatenschap afwikkelen. In ongeveer 40% van de sterfgevallen is er gezeur en soms zelfs ruzie of procedures. Er zijn verschillende soorten execteurs:

  1. Crematie-executeur of begrafenisexecuteur: de omschrijving zeg het al, deze persoon regelt uw uitvaart. Het is wel belangrijk dat u hiertoe enige aanwijzingen geeft (crematie / begrafenis, wie mag er komen, muziek, drank of koffie, etc.).
  2. Beheersexecuteur: deze persoon regelt feitelijk alles op financieel en administratief gebied. Uw verzekeringen worden opgezegd, uw abonnementen worden beëindigd, etc.
  3. Afwikkelingsexecuteur of bewindvoerder: deze persoon spreekt met de erfgenamen en zorgt voor een ordentelijke afwikkeling van uw nalatenschap. Hij of zij begint met een beschrijving van de boedel en regelt vervolgens de zaken eromheen, zoals taxaties, afstemming notaris, accountant, bank, overleg erfgenamen, etc.

De rol van de executeur en zijn bevoegdheden

De executeur kan rustig zijn werk doen en legt aan het eind verantwoording af aan de erfgenamen. De executeur moet wel betrouwbaar zijn. De positie en de rechten die de executeur heeft zijn namelijk groot. De erfgenamen kunnen de executeur lastig uit zijn rol zetten en / of zijn functies afpakken. De erfgenamen zijn min of meer afhankelijk van de grillen en grollen van de executeur. Een executeur moet de erfgenamen op de hoogte houden en informeren, maar is bevoegd om feitelijk alles te regelen en mag dit zonder toestemming van de erfgenamen uitvoeren.

Bent u het niet eens met de beslissingen van de executeur, dan moet u naar de rechter. Als alternatief kunt u naar een mediator, maar dit is een vrijblijvend traject.

Wie wordt executeur?

De executeur moet een betrouwbare en financieel en juridisch goed onderlegde persoon zijn. De kwaliteit is natuurlijk afhankelijk van de uiteindelijke taken. Een nalatenschap met veel vermogen en een aantal bedrijven vereist nu eenmaal een andere expertise dan een nalatenschap met een woning en twee schilderijen. Een executeur die ook erfgenaam is, is niet wenselijk. Deze executeur zal met argusogen en wantrouwen worden gevolgd door de overige erfgenamen, omdat hij of zij persoonlijke belangen kan laten prevaleren boven het belang van de andere erfgenamen. Enkel de schijn van belangenverstrengeling tegen hebben binnen een familie is al vervelend en niet wenselijk voor een ordentelijke afwikkeling.

Bij complexe en / of omvangrijke erfenissen is het verstandig om een deskundige in te schakelen, hierbij kunt u denken aan:

  • accountant;
  • notaris;
  • fiscaal jurist.

De executeur moet iemand zijn die over voldoende financiële en juridische kennis beschikt. Daarnaast moet het iemand zijn die sociale vaardigheden heeft om mensen op basis van argumenten te overtuigen en eenieder in zijn waarde te laten. In sommige gevallen is het verstandig om 2 of meerdere executeurs te benoemen, eenieder met zijn eigen rol en bevoegdheden.

Vragen over een executeur?

Een executeur benoemen is soms lastig en soms ook niet de beste optie. Wellicht is de hierboven omschreven toelichting niet helemaal gelijk aan uw situatie. Veel mensen zijn niet op de hoogte van de notariële en fiscale gevolgen van hun situatie. Dit komt doordat overlijden en financiële zaken liever niet worden besproken of omdat men denkt dat de adviseur (accountant/ notaris/ fiscaal jurist) er vast wel naar zal kijken.

Wij bieden daarom altijd een vrijblijvend gesprek bij ons op kantoor aan. In dit gesprek controleren wij uw financiële situatie, uw testament of andere zaken zoals de statuten van uw B.V. etc. Als u al jaren geleden een testament heeft laten maken en uw inkomens-, vermogens- of gezinssituatie is gewijzigd dan is de kans groot dat uw testament niet meer voldoet. Nog belangrijker is dat u de zaken beter kunt regelen en hiermee ook nog belasting kunt besparen en ruzies kunt voorkomen. Aarzelt u dus niet om ons te bellen of een offerte aan te vragen.

Als u vragen of opmerkingen heeft over de erfenis, het verwerpen van een erfenis, de inzage in een testament, de aangifte erfbelasting, etc. kunt u zonder verdere verplichtingen onderstaand vragen formulier invullen. U krijgt dan binnen 48 uur bericht van onze notaris of fiscaal jurist. 

Service van de  notaris of fiscaal jurist

Soms willen cliënten liever een gesprek thuis, op uw bedrijf of in het weekend. Het maakt ons niets uit, dit regelen wij graag voor u. Als u aangeeft waar en wanneer u de bespreking zou wensen dan houden wij hier rekening mee. 

Betrouwbaarheid en vertrouwen

Uw informatie wordt vertrouwelijk behandeld en elke partner zal u eerst een offerte aanbieden dan wel zonder verdere kosten uw vraag beantwoorden. U kunt ons geheel vrijblijvend een email sturen of via de site uw eigen akte ontwerpen

Een externe executeur, dus van buiten de kring van erfgenamen en wellicht zelfs buiten de familie, kent ook zijn eigen aandachtspunten. Het is daarom verstandig dat de erflater een aantal zaken regelt, dit zijn:

  1. Overleg met de erfgenamen over de persoon van de executeur, uw verwachtingen en zijn of haar rol.
  2. Leg vast wat de executeur mag verdienen (uurloon, onkostenvergoeding en wellicht een maximum).
  3. Bespreek met de executeur uw verwachtingen en wensen.
  4. Regel in het testament uitgebreid de rol en verwachtingen van de executeur, wat te doen bij conflicten (wie is mediator), hoe worden besluiten genomen, etc.3 Jun 2012Waardeer het artikel Executeur benoemen

Executeur benoemen heeft een waardering van 10 / 10 punten met 3 beoordelingen.naar boven
Contact

Estate Plannings Juristen
Oldenzaalsestraat 125
7514 DP Enschede

t : 053 432 72 00
f : 053 431 34 24
e : info@estateplanningsjuristen.nl