Zelf akten maken
Waardeer uw notaris Zoek uw notaris

De positie van stiefkinderen in de schenk- en erfbelasting

Een stiefkind is een kind uit een vorig huwelijk van uw partner. Het voelt misschien als uw eigen zoon of dochter, maar er zijn fiscaal wel wat verschillen.

Stiefkind en erfbelasting

Voor de schenk- en erfbelasting worden stiefkinderen gelijkgesteld met eigen kinderen. Dit is geregeld in art. 2, lid 3 onderdeel i van de AWR. Het is echter niet zo dat bij de wettelijke verdeling de stiefkinderen van rechtswege mede-erfgenaam zijn. Als u dat wilt, moet u naar de notaris om dat testamentair te regelen. Stiefkinderen kunnen dan deel uitmaken bij de wettelijke verdeling.

Een stiefkind kan voor de legitieme portie gelijk worden gesteld met een eigen kind. De legitieme portie van de eigen kinderen wordt gelijkgesteld aan hun erfdeel indien de stiefkinderen ook eigen kinderen zouden zijn, art. 4:91 BW.

De gelijkstelling van een stiefkind met een "gewoon" kind voor de schenk- en erfbelasting betekent onder meer dat tariefgroep I van de Successiewet van toepassing is. Dit geldt sinds 2010 ook voor stiefkinderen van samenwoners, de zogenaamde quasi stiefkinderen.

Tips:

  • Om te voorkomen dat het vermogen via een stiefkind bij de stieffamilie terecht komt, kan men werken met een tweetrapsmaking, waarbij eigen kinderen als verwachter worden benoemd.
  • Ga naar de notaris en regel testamentair dat de stiefkinderen meedoen. Daarmee "maakt u geen stiefkinderen".

Meer weten?

Mail ons uw vraag en u krijgt binnen 24 uur antwoord.18 Jul 2012


Waardeer het artikel Positie van stiefkinderen

Positie van stiefkinderen heeft een waardering van 7.2 / 10 punten met 21 beoordelingen.naar bovenZoeken

Contact

Estate Plannings Juristen
Oldenzaalsestraat 125
7514 DP Enschede

t : 053 432 72 00
f : 053 431 34 24
e : info@estateplanningsjuristen.nl