Zelf akten maken
Waardeer uw notaris Zoek uw notaris

Overlijdensrisicoverzekering en erfbelasting

Veel mensen sluiten een overlijdensrisicoverzekering af, meestal in combinatie met een eigen bedrijf of een woning. Een overlijdensrisicoverzekering zal een kapitaal uitkeren aan de begunstigde op het moment dat de verzekerde komt te overlijden. Over de uitkering hoeft de ontvanger (meestal de partner) geen inkomstenbelasting te betalen. De uitkering valt wel onder de erfbelasting, gelukkig gelden er vrijstellingen. 

Tip: belastingvrij ontvangen uitkering

De heffing van erfbelasting kunt u voorkomen door te trouwen op huwelijkse voorwaarden of te gaan samenwonen met samenlevingsovereenkomst, en u de polis kruislings afsluit en ook zo zult betalen. Er mag dus voor de verzekering niets aan het vermogen van de verzekerde worden onttrokken. Als u op beide levens een verzekering wilt afsluiten, dan moet u de polis dus op het leven van uw partner afsluiten. De uitkering valt dan buiten de erfbelasting.

Tip: gemeenschap van goederen opheffen

Als u onder gemeenschap van goederen bent getrouwd (of geregistreerd partnerschap in gemeenschap), dan valt de uitkering altijd onder de erfbelasting. U kunt huwelijkse voorwaarden laten opstellen en bekijken of de premies kunnen worden verrekend. Dit is maatwerk, bel of mail hiervoor een fiscaal jurist of notaris.

Voorwaarden belastingvrije overlijdensuitkering

De voorwaarden voor een belastingvrije overlijdensuitkering voor de erfbelasting zijn:

  1. Polis duidelijk, de premie moet worden gesplitst. Henk betaalt dus de premie voor Debbie en Debbie voor Henk. De premie mag wel vanaf een en / of rekening worden betaald.
  2. Stel huwelijkse voorwaarden of een samenlevingscontract op, betaling ten laste van een gemeenschap van goederen is dus niet juist (gescheiden vermogens).
  3. Zorg voor een juiste tekst in de huwelijkse voorwaarden of het samenlevingscontract.
  4. Premie moet door de verzekeraar op de juiste wijze worden gesplitst. De gesplitste premies moeten ook aan beide partners in rekening worden gebracht.
  5. Corrigeren van onjuist betaalde premies moet vóór het overlijden van de partner, controleer dit dus regelmatig.

Voorbeeld overlijdensrisicoverzekering en erfbelasting

Henk en Truus zijn gaan samenwonen in Delden. Ze kochten een huis van € 300.000. De hypotheek bedraagt € 280.000. Ze stellen direct een testament op bij de lokale notaris en benoemen elkaar als erfgenaam. Ze hebben een overlijdensrisicoverzekering afgesloten met een verzekerd bedrag van € 200.000. Bij overlijden van een partner blijft er dus een hypotheek over van € 80.000. Henk komt na 2 jaar te overlijden. De Belastingdienst stelt dat de uitkering van € 200.000 moet worden belast met erfbelasting van 40%. De aanslag is terecht. Henk en Truus hadden de heffing kunnen voorkomen door de premies vanuit hun eigen vermogen te betalen, het opstellen van een samenlevingsovereenkomst is ook verstandig.26 Feb 2012Waardeer het artikel Overlijdensrisicoverzekering erfbelasting

Overlijdensrisicoverzekering erfbelasting heeft een waardering van 7 / 10 punten met 7 beoordelingen.naar bovenZoeken

Contact

Estate Plannings Juristen
Oldenzaalsestraat 125
7514 DP Enschede

t : 053 432 72 00
f : 053 431 34 24
e : info@estateplanningsjuristen.nl