Zelf akten maken
Waardeer uw notaris Zoek uw notaris

Vermogenstoets in de AWBZ, voorkom hogere eigen bijdrage

Sinds 1 januari 2013 zijn de beleidsregels voor de AWBZ aangepast. Dit betekent dat er bij het inkomen 8% van het box 3 vermogen wordt opgeteld. Het gevolg hiervan is dat de vermogensinkomensbijtelling hoger uit zal vallen voor mensen met vermogen. Mensen met zowel een relatief hoog inkomen als een relatief groot vermogen betaalden veelal een hoge of zelfs de maximale eigen bijdrage. Mensen met een lager inkomen die wel over eigen vermogen beschikken betalen vanaf 1 januari 2013 een hogere eigen bijdrage.

Als u na het overlijden van uw partner in een verpleeghuis wordt opgenomen, dan kan het zijn dat u de niet-uitgekeerde erfdelen van de kinderen moet meenemen in de berekening van uw eigen bijdrage.

Wat kunt u doen?

Meestal kunt u door het nemen van eenvoudige maatregelen voorkomen dat een gedeelte van uw vermogen wordt meegeteld bij de berekening van de AWBZ-bijdrage. Daarbij kunt u denken aan het maken van een testament of het doen van een schenking.

Door in het testament op te nemen dat bij opname van de langstlevende partner in een zorginstelling de erfenis van de eerst overleden partner mag worden uitgekeerd, kunt u een hoge eigen bijdrage voorkomen.

Daarnaast kan het zijn dat u de niet-uitgekeerde erfdelen van de kinderen moet meenemen in de berekening van uw eigen bijdrage. U kunt in uw testament laten opnemen dat de niet-uitgekeerde erfdelen van de kinderen opeisbaar zijn door de kinderen zodra u het vermogen moet aanwenden voor de eigen bijdrage.

Meer weten?

De notaris kan u helpen met een testament of met het doen van schenkingen.

 Neem contact op met ons, wij helpen u graag verder! 15 Feb 2013


Waardeer het artikel Hogere AWBZ bijdrage: onderneem actie!

Hogere AWBZ bijdrage: onderneem actie! heeft een waardering van 8.9 / 10 punten met 14 beoordelingen.naar bovenZoeken

Contact

Estate Plannings Juristen
Oldenzaalsestraat 125
7514 DP Enschede

t : 053 432 72 00
f : 053 431 34 24
e : info@estateplanningsjuristen.nl