Zelf akten maken
Waardeer uw notaris Zoek uw notaris

Erfbelasting en aangifte

Erfbelasting wordt geheven over de waarde van een nalatenschap bij overlijden van iemand. De omvang van de erfbelasting is afhankelijk van de afstand tot de overledene en de omvang van de nalatenschap. Het tarief voor een partner of kind is lager dan voor een neef of nicht. Ook de vrijstelling voor een partner of kind is hoger.

De aangifte erfbelasting houdt in dat u aan de Belastingdienst laat weten hoeveel de waarde van de nalatenschap van de overledene is op het moment dat hij of zij kwam te overlijden. De waarde wordt gesteld op de waarde in het economische verkeer. Vergeet ook de aftrekposten en schulden niet.

Vrijstellingen

Voor de partner bedraagt de vrijstelling € 600.000 en voor kinderen € 20.000. Voor overige verkrijgers is de vrijstelling slechts € 2.000. Over het meerdere moet u belasting betalen, dit kan oplopen tot 40%.

Wie doet aangifte erfbelasting?

De aangifte wordt verzorgd door de erfgenamen of de executeur. De aangifte moet binnen 8 maanden na het overlijden worden ingediend bij de Belastingdienst, de termijn gaat lopen zodra u het biljet van de Belastingdienst ontvangt. De Belastingdienst wordt automatisch op de hoogte gebracht van personen die zijn overleden. Meestal ontvangt u binnen 3 maanden het aangiftebiljet voor de erfbelasting. U doet vervolgens tijdig aangifte en de Belastingdienst zal een aanslag opleggen. Doe de aangifte niet te laat, meestal is het binnen 6 maanden indienen van de aangifte beter, dit voorkomt onnodige heffingsrente.

Uitstel aangifte erfbelasting

De erfgenamen moeten de aangifte erfbelasting tijdig indienen. Lukt dit niet, dan kunt u uitstel vragen bij de Belastingdienst die de aangifte behandelt. Dit kantoor staat links bovenaan op uw aangifteformulier erfbelasting. In het verzoek de volgende informatie opnemen:

  • Voor welke aangifte wilt u uitstel? Ook BSN en datum overlijden vermelden.
  • Het bedrag waarover u vermoedelijk erfbelasting moet betalen.
  • Uw relatie tot de overleden persoon.
  • Tot welk moment wilt u uitstel?
  • Uitstel van betaling vragen.
  • Ontvangstbevestiging brief vragen.26 Feb 2012Waardeer het artikel Erfbelasting aangifte

Erfbelasting aangifte heeft een waardering van 9.1 / 10 punten met 7 beoordelingen.naar bovenZoeken

Contact

Estate Plannings Juristen
Oldenzaalsestraat 125
7514 DP Enschede

t : 053 432 72 00
f : 053 431 34 24
e : info@estateplanningsjuristen.nl