Zelf akten maken
Waardeer uw notaris Zoek uw notaris

Checklist estate planning

Estate planning wil feitelijk niets anders zeggen dan dat u uw vermogen zonder teveel belastingheffing laat overgaan binnen uw familie. Het is iets waar iedereen bij stil moet staan. Als u tevens wilt hebben dat uw vermogen bij de juiste mensen terechtkomt, moet u veelal een testament opstellen. In dit artikel een overzicht van zaken die u moet en kunt regelen ten aanzien van uw overlijden en / of het voorkomen van belastingheffing (erfbelasting).

De checklist voor overlijden en estate planning

  1. Schenkingsplan: tijdens leven schenken is veelal voordeliger. Overleg om jaarlijks aan uw kinderen of kleinkinderen te schenken. Eventueel kunt u ook op papier schenken of kunt u een schenking herroepelijk maken.
  2. Schenken via stichting: wellicht is het te overwegen om via een stichting te schenken.
  3. Testament: laat eens per 5 jaar uw testament controleren via een notaris APK.
  4. Kostwinner gaat dood: maak een opstelling van de gevolgen als de kostwinner komt te overlijden.
  5. Huwelijkse voorwaarden: overweeg om uw huwelijkse voorwaarden op te heffen.
  6. Gezeur: als u gezeur verwacht bij uw overlijden, is het verstandig om legitieme porties in uw testament op te nemen en tevens een executeur te benoemen.
  7. Praktijk: waar liggen uw papieren en welke adviseurs moeten worden gebeld bij uw overlijden? Wie regelt de begrafenis en welke wensen heeft u?
  8. Stiefkinderen: als er stiefkinderen zijn is het veelal verstandig om een testament op te stellen, dit voorkomt verrassingen.
  9. Kinderen met stoornis: als er kinderen zijn met een geestelijke stoornis (of bijvoorbeeld drugsgebruik), is het te overwegen om een onderbewindstelling te regelen.
  10. Bedrijf: als u een bedrijf heeft is het verstandig om dit tijdens uw leven al over te dragen aan uw erfgenamen, regel ook de praktische kan binnen uw bedrijf (wie wordt de directeur, wat moet er met het bedrijf gebeuren, etc.).

Vragen over checklist estate planning

Stuur via onderstaand formulier uw vraag of opmerking of neem telefonisch contact met ons op.14 Aug 2012Waardeer het artikel Checklist estate planning

Checklist estate planning heeft een waardering van 8.3 / 10 punten met 3 beoordelingen.naar bovenZoeken

Contact

Estate Plannings Juristen
Oldenzaalsestraat 125
7514 DP Enschede

t : 053 432 72 00
f : 053 431 34 24
e : info@estateplanningsjuristen.nl