Zelf akten maken
Waardeer uw notaris Zoek uw notaris

Tijd om na te denken over erfenis

Het recht van beraad om erover te denken of u een erfenis zou moeten aanvaarden is in de wet opgenomen. Als iemand komt te overlijden kunt u feitelijk 3 dingen doen:

  1. De erfenis verwerpen.
  2. De erfenis onder beraad aanvaarden (beneficiair aanvaarden).
  3. De erfenis aanvaarden.

U heeft 3 maanden de tijd om na te denken welke optie voor u het beste is, dit is de tijd die u heeft om u te beraden. In deze periode moet u het vermogen in kaart brengen (of in kaart laten brengen) en beslissen wat u wilt. Als u handelingen verricht die erop lijken dat u de erfenis hebt aanvaard, dan kan uit uw handelen de beslissing volgen, pas hiermee op!

Wat doen schuldeisers tijdens het recht van beraad?

Schuldeisers mogen in de 3 maanden de schulden van de overledene niet op u verhalen. Als de overledene ten tijde van het overlijden failliet was, kunt u wel een probleem hebben. In dat geval gelden de regels van het faillissementsrecht, laat u dan adviseren door een deskundige.

Termijn van beraad verlengen

U kunt de termijn van 3 maanden verlengen, hiervoor moet u langs de rechter. U kunt de rechter vragen om de termijn van 3 maanden nog eens te verlengen met 3 maanden. Doe dit tijdig.

Vragen over aanvaarden erfenis

Als u vragen of opmerkingen heeft over de erfenis, het verwerpen van een erfenis, het aanvaarden van de erfenis, de inzage in een testament, de aangifte erfbelasting, etc., kunt u zonder verdere verplichtingen onderstaand vragenformulier invullen. U krijgt dan binnen 48 uur bericht van onze notaris of fiscaal jurist.  

Uw informatie wordt vertrouwelijk behandeld en elke partner zal u eerst een offerte aanbieden dan wel zonder verdere kosten uw vraag beantwoorden. U kunt ons ook bellen of geheel vrijblijvend een email sturen.27 Jul 2012Waardeer het artikel Tijd om na te denken over erfenis

Tijd om na te denken over erfenis heeft een waardering van 10 / 10 punten met 3 beoordelingen.naar boven
Contact

Estate Plannings Juristen
Oldenzaalsestraat 125
7514 DP Enschede

t : 053 432 72 00
f : 053 431 34 24
e : info@estateplanningsjuristen.nl