Zelf akten maken
Waardeer uw notaris Zoek uw notaris

Kunst uit een erfenis

Een erfenis bestaat niet altijd uit geld. Wat is dan de waarde van iets dat u ontvangt? De waarde kan op een aantal manieren worden bepaald:

  1. Wat zou de meest biedende partijen voor het goed betalen?
  2. Is er geen markt voor het goed, kijk dan of er vergelijkbare zaken te koop worden aangeboden (en verkocht).
  3. Laat het goed door een deskundige (taxateur) waarderen (taxatiekosten mogen niet uit de erfenis worden betaald).
  4. Bindende afspraak maken met de Belastingdienst over de waarde.

Kwijtschelding erfbelasting

Als u kunst erft, dan kunt u met de kunst de erfbelasting niet betalen. U moet de kunst dan dus verkopen. Er is echter ook een regeling inzake kwijtschelding van erfbelasting bij het verkrijgen van kunst (legaat). Als u gebruik maakt van deze regeling, dan betaalt u de kunst feitelijk in natura. De kwijtscheldingsregeling voor kunst is in het leven geroepen om kunst voor Nederland te behouden. De kunst uit een nalatenschap wordt als betaling van erfbelasting overgedragen aan de Nederlandse staat. De kunst komt dan in een museum in Nederland te staan.  

Procedure over kunst

In een nalatenschap is Chinese kunst / porselein opgenomen. Bij het indienen van de aangifte erfbelasting wordt deze gewaardeerd op € 12.500. De pot blijkt achteraf echter zeer bijzonder te zijn en brengt tijdens een veiling € 23.000.000 op. Er wordt een suppletie aangifte erfbelasting ingediend door de erfgenamen, de pot wordt gewaardeerd op € 100.000. Na verkoop van de pot wordt een navorderingsaanslag erfbelasting opgelegd op grond van een waarde van € 23.000.000. De Rechtbank in Den Haag waardeert de pot op € 10.000.000, de pot wordt namelijk ongeveer 2 jaar na het overlijden verkocht en in die periode is Chinese kunst in waarde gestegen. Het Gerechtshof is het met de Rechtbank eens. Vervolgens wordt de stap naar de Hoge Raad ingezet, de adviseur aldaar (Advocaat Generaal) stelt op 23 maart 2013 dat het beroep ongegrond is. De waarde moet dus € 10.000.000 blijven. Het wachten is nu op het arrest van de Hoge Raad.

Belastingadvies fiscaal jurist

De waardering moet plaatsvinden op het moment dat iemand komt te overlijden. Ontwikkelingen na deze datum doen er feitelijk niet toe. Het waarderen van bijzondere dingen blijft een lastige materie. Tijdens de procedure zijn diverse taxatieverslagen ingebracht. Het waarderingstijdstip is 2003. In 2004 wordt de vaas gewaardeerd op € 15.000. Eind 2004 komt er een waardering van een veilinghuis (waarde € 100.000), even daarna komt een waardering van € 400.000. Een paar dagen voor de veiling (juni 2005) geeft de erfgenaam aan dat de minimum verkoopprijs € 1.000.000 moet bedragen.

Er moet een onderscheid worden gemaakt tussen feiten en omstandigheden die na het overlijden bekend zijn geworden en feiten en omstandigheden die toen nog niet bekend waren. In een eerdere uitspraak (Hoge Raad 1 juni 1955 BNB 1955/263) stelt de Hoge Raad dat na het overlijden voorgevallen feiten en omstandigheden (die niet voorzienbaar zijn) niet in aanmerking mogen worden genomen.

De Belastingdienst kijkt vaak met de wijsheid van nu terug naar een situatie van een paar jaar ervoor, dit is niet toegestaan.

Vragen over kunst

Stuur ons gerust een e-mail of bel voor een vrijblijvende afspraak.5 Jul 2013


Meer weten over kunst


Waardeer het artikel Kunst uit een erfenis

Kunst uit een erfenis heeft een waardering van 5.3 / 10 punten met 3 beoordelingen.naar boven
Contact

Estate Plannings Juristen
Oldenzaalsestraat 125
7514 DP Enschede

t : 053 432 72 00
f : 053 431 34 24
e : info@estateplanningsjuristen.nl