Zelf akten maken
Waardeer uw notaris Zoek uw notaris

Erfgenaam volgens de wet

Als degene die komt te overlijden geen testament heeft opgesteld, zal meestal de partner alles erven. Als er geen partner is, dan erven de kinderen of ouders. De erfgenamen zijn ook verantwoordelijk voor de afwikkeling van het testament.

Wettelijke erfgenamen

De wet bepaalt wie en in welke volgorde personen erfgenaam zijn. Er worden vier groepen onderscheiden:

  1. Echtgenoot / partner / kinderen.  
  2. Ouders, broers en zussen.
  3. Grootouders.
  4. Overgrootouders.

Dit komt meestal op de volgende verdeling neer:

  1. Getrouwd zonder kinderen: de echtgenoot is de enige erfgenaam.
  2. Niet getrouwd, wel kinderen: de kinderen erven ieder een gelijk deel.
  3. Getrouwd met kinderen: de kinderen erven samen met de echtgenoot een gelijk deel. Het erfdeel wordt voor de kinderen omgerekend in geld, hetgeen pas opeisbaar wordt bij het overlijden van de langstlevende echtgenoot. Let op dat meestal maar 50% van het vermogen tot de erfenis behoort omdat op grond van de gemeenschap van goederen 50% van de nog levende partner is.
  4. Niet getrouwd, geen kinderen: de erfenis wordt verdeeld onder de ouders en (half)broers / -zusters. Als deze personen overleden zijn, dan zal hun plaatsvervanger (kinderen) erven. Als er geen kinderen zijn of deze ook zijn overleden, dan erven de grootouders en eventueel de overgrootouders (of hun nakomelingen).

Wanneer krijgen kinderen hun geld bij wettelijke verdeling?

Bij een verdeling volgens de wet krijgen de kinderen bij het eerste overlijden van een ouder meestal niets. Ze kunnen hun erfdeel pas opeisen als beide ouders zijn overleden. De langstlevende echtgenoot (ouder) heeft dus verder geen zorgen over het huis of de bankrekeningen. Soms wordt er een rentevergoeding afgesproken over de schuld die de langstlevende ouder aan de kinderen krijgt bij het overlijden van de eerste ouder. Voordeel is dat de restwaarde van de nalatenschap bij het overlijden van de langstlevende ouder lager is. De erfbelasting of successierechten (vroeger) moeten door de langstlevende partner worden voldaan, ook het deel dat de kinderen zouden moeten betalen.

Vragen over wettelijke verdeling of testament

Heeft u vragen over de wettelijke verdeling of wilt u een offerte voor een testament? Vul het onderstaande formulier in en u krijgt zonder verdere kosten binnen enkele dagen van ons bericht.9 Okt 2012Waardeer het artikel Erfgenaam volgens de wet

Erfgenaam volgens de wet heeft een waardering van 5 / 10 punten met 2 beoordelingen.naar boven
Contact

Estate Plannings Juristen
Oldenzaalsestraat 125
7514 DP Enschede

t : 053 432 72 00
f : 053 431 34 24
e : info@estateplanningsjuristen.nl