Zelf akten maken
Waardeer uw notaris Zoek uw notaris

Erfenis verwerpen

U hoeft een erfenis niet te aanvaarden, u mag uw handen ervan aftrekken en de erfenis verwerpen.

Waarom zou u een erfenis verwerpen of weigeren?

Een erfenis verwerpen of weigeren is soms een pijnlijke of emotionele ervaring. De reden dat u hiertoe zou besluiten is dat u denkt dat de schulden groter zijn dan de bezittingen, derhalve een financiële reden. Het is dan ook zo dat u geen enkel recht heeft op zaken van de overledene, dus het kruisje aan de muur, de ring van moeder, etc. zijn niet voor u. Het kan ook zijn dat u ruzie had met de overledene en hierom besluit de erfenis te verwerpen, ook dan kan dit een lastige beslissing zijn.

Wat is verwerpen van een erfenis ?

Als u een erfenis niet wilt ontvangen, kunt u deze weigeren of verwerpen, hiermee bent u geen erfgenaam meer. Elke erfgenaam kan dit individueel beslissen. Op papier komt u dan niet eens voor, er wordt namelijk niet geregistreerd dat u erfgenaam bent geweest. In de praktijk heeft u dan nergens recht op, maar u bent ook niet aansprakelijk voor de (eventuele) schulden van de erfgenaam. Als de overledene een groot vermogen heeft of blijkt te hebben, dan heeft u daar ook geen recht op, dit geldt ook voor eventuele (kleinere) inboedelzaken etc.

Hoe moet ik een nalatenschap verwerpen?

Voor het verwerpen van een nalatenschap moet u een verklaring bij de rechtbank afleggen, de kosten hiervoor zijn ruim € 100. Een eenmaal verworpen erfenis is niet meer terug te draaien, dus denk er goed over na.

Wie wordt er erfgenaam als ik beslis om om de nalatenschap te verwerpen?

Er kunnen meerdere erfgenamen zijn. Als u beslist om de nalatenschap te verwerpen, dan worden de andere erfgenamen ook erfgenaam van uw aandeel. Uw kinderen kunnen bijvoorbeeld voor u in de plaats komen als u de erfenis verwerpt, meestal zullen dan ook uw kinderen de erfenis verwerpen.

Vragen over verwerpen erfenis?

Als u vragen of opmerkingen heeft over de erfenis, het verwerpen van een erfenis, de inzage in een testament, de aangifte erfbelasting, etc., kunt u zonder verdere verplichtingen onderstaand vragenformulier invullen. U krijgt dan binnen 48 uur bericht van onze notaris of fiscaal jurist.  

Uw informatie wordt vertrouwelijk behandeld en elke partner zal u eerst een offerte aanbieden dan wel zonder verdere kosten uw vraag beantwoorden. U kunt ons ook bellen of geheel vrijblijvend een email sturen.27 Jul 2012Waardeer het artikel Erfenis verwerpen

Erfenis verwerpen heeft een waardering van 7.4 / 10 punten met 13 beoordelingen.naar boven
Contact

Estate Plannings Juristen
Oldenzaalsestraat 125
7514 DP Enschede

t : 053 432 72 00
f : 053 431 34 24
e : info@estateplanningsjuristen.nl