Zelf akten maken
Waardeer uw notaris Zoek uw notaris

Erfenis ontvangen, en dan?

U bent erfgenaam op grond van de wet of doordat u in een testament bent opgenomen. Als u niets doet, dan gaat de wet ervan uit dat u de erfenis aanvaardt en dat u bewust ervoor gekozen hebt erfgenaam te zijn. Soms is dit niet wenselijk, dus het is verstandig dat u iets doet.

Wat moet u doen als u niet weet of u erfgenaam wilt zijn?

In sommige gevallen wilt u geen erfgenaam zijn, bijvoorbeeld als de nalatenschap een negatieve waarde heeft. U wilt dan eerst informatie over de nalatenschap, zeg het vermogen van degene die is overleden. Dit is eigenlijk in alle gevallen verstandig. Stel dat er zwart geld in een nalatenschap zit, soms moet u daarover meer belasting betalen dan de omvang van de bankrekening / beleggingen.

Op het moment dat u nog niet voldoende informatie hebt over de nalatenschap is het niet verstandig om te handelen of, zou u de nalatenschap hebben aanvaard, derhalve geen zaken verkopen, facturen betalen, schulden aflossen, inboedel verdelen, etc. Zaken die direct moeten gebeuren mag u wel doen, de rest niet. Als u namelijk dit soort handelingen verricht loopt u het risico dat u (zonder het te weten) de nalatenschap hebt aanvaard. U kunt het best de nalatenschap onder voorbehoud (beneficiair) aanvaarden.

Het is verstandig om het vermogen te inventariseren en de bezittingen en schulden volledig in kaart te brengen of door een notaris of fiscaal jurist in kaart te laten brengen. Dit noemt men in de praktijk "de tijd van beraad".

Een erfenis weigeren of aanvaarden

Als u de erfenis niet wilt aanvaarden heeft u de keuze tussen:

  1. verwerpen;
  2. onder het voorrecht van een boedelbeschrijving aanvaarden (beneficiair aanvaarden).

U moet hiertoe een verklaring afleggen bij de arrondissementsrechtbank in het gebied (arrondissement) waar de overledene het laatst heeft gewoond. U kunt het beste met de rechtbank bellen en hier een formulier invullen, een dergelijke verklaring kost ongeveer € 100. Een gespecialiseerde notaris of fiscaal jurist (een nalatenschapafwikkelaar) kan u helpen bij het maken van de juiste keuze.

Vragen over een erfenis ontvangen en / of aanvaarden?

Als u vragen of opmerkingen heeft over de erfenis, het verwerpen van een erfenis, de inzage in een testament, de aangifte erfbelasting, het inventariseren van het vermogen, etc., kunt u zonder verdere verplichtingen onderstaand vragenformulier invullen. U krijgt dan binnen 48 uur bericht van onze notaris of fiscaal jurist.  

Uw informatie wordt vertrouwelijk behandeld en elke partner zal u eerst een offerte aanbieden dan wel zonder verdere kosten uw vraag beantwoorden. U kunt ons ook bellen of geheel vrijblijvend een email sturen.27 Jul 2012Waardeer het artikel Erfenis ontvangen en dan?

Erfenis ontvangen en dan? heeft een waardering van 10 / 10 punten met 3 beoordelingen.naar boven
Contact

Estate Plannings Juristen
Oldenzaalsestraat 125
7514 DP Enschede

t : 053 432 72 00
f : 053 431 34 24
e : info@estateplanningsjuristen.nl