Zelf akten maken
Waardeer uw notaris Zoek uw notaris

Erfenis met schulden

U krijgt bericht van een familielid of een notaris dat u erfgenaam bent. De vraag die opkomt is dan: hoe groot is de erfenis? Als u geen inzicht heeft in de omvang van de erfenis, kunt u het beste een notaris raadplegen om te kijken wat er in het testament staat en wat hiervan de gevolgen zijn.

Erfenis aanvaarden of niet?

U kunt een erfenis:

  1. Aanvaarden: Als u een erfenis aanvaardt (zuivere aanvaarding), dan is de saldopost uit de nalatenschap voor u. Als er meer schulden zijn of blijken te zijn dan u dacht, bent u het spreekwoordelijke "haasje". De schuldeisers kunnen u zelfs dwingen om schulden uit de erfenis te betalen met uw eigen vermogen.
  2. Verwerpen: Als u de erfenis verwerpt, dan heeft u in z'n geheel geen rechten meer op de nalatenschap. U bent echter ook niet aansprakelijk voor eventuele schulden of claims. U doet dus afstand van alles wat met de erfenis te maken heeft.
  3. Beneficiair aanvaarden: Bij het beneficiair aanvaarden aanvaardt u de erfenis onder het voorrecht van een beschrijving van de boedel. U houdt dus nog wel recht op het vermogen in de erfenis, maar bent niet aansprakelijk voor mogelijke schulden. U moet de erfenis wel netjes afwikkelen en zorgen dat de schulden zoveel mogelijk worden betaald.

Wat kan er mis gaan bij een erfenis?

Tot zover lijkt de wereld redelijk eenvoudig. Voor optie 2 en 3 moet u wel even langs de rechter. De rechter maakt een officiële verklaring en registreert deze. Het probleem is dat soms geen keuze wordt gemaakt, maar dat uit uw gedrag een bepaalde keuze volgt. Wanneer u voldoende handelingen heeft verricht, is niet altijd even duidelijk, dit is een grijs gebied. Het uitgangspunt is dat u het beste niets kunt doen. Een vriendendienst kan nog, maar doe absoluut niet meer. U kunt dan voor vervelende en onverwachte verrassingen komen te staan.

Stel nu dat u een erfenis hebt aanvaard en dat na één maand ineens een nieuwe schuld opduikt. Meestal moet u deze schuld dan ook betalen, tenzij dit in redelijkheid niet bekend kon zijn resp. de schuldeiser zich al eens heeft gemeld en niet volledig duidelijk is geweest over zijn vorderingen. Soms kan uit gedrag ook volgen dat u de erfenis beneficiair hebt aanvaard, ook dan hoeft u de schuld niet te betalen. Er is weinig jurisprudentie over dit onderwerp, maar het beste is eigenlijk wel om voorzichtig te zijn met het zomaar aanvaarden van een erfenis en verricht niet zomaar handelingen ten aanzien van de erfenis (zoals verkopen inboedelzaken, abonnementen afsluiten, etc.).7 Okt 2012Waardeer het artikel Erfenis met schulden

Erfenis met schulden heeft een waardering van 9 / 10 punten met 2 beoordelingen.naar boven
Contact

Estate Plannings Juristen
Oldenzaalsestraat 125
7514 DP Enschede

t : 053 432 72 00
f : 053 431 34 24
e : info@estateplanningsjuristen.nl