Zelf akten maken
Waardeer uw notaris Zoek uw notaris

Erfenis aanvaarden

Als een erfenis door alle erfgenamen volledig wordt aanvaard, heeft dit tot gevolg dat alle schulden en bezittingen vanaf dat moment onder de verantwoordelijkheid van de erfgenamen vallen. Schuldeisers kunnen de schulden op de nalatenschap, maar ook op het vermogen van de erfgenamen verhalen. De erfgenamen kunnen de schulden in overleg onderling verdelen.

Aanvaarden erfenis niet zonder risico's

De huizenprijzen kunnen in de regio onder druk staan, de erfgenaam kan zwart geld in het buitenland hebben, de waarde van bezittingen kan lager zijn of zaken kunnen niet worden verkocht. Dit is zomaar een aantal risico's die u loopt als u een erfenis zou aanvaarden. Als de schulden hoger zijn dan de waarde van de bezittingen, dan bent u (als erfgenaam) hiervoor aansprakelijk. De schuldeisers van de overledene kunnen zich bij u melden en u dwingen om de schulden te betalen. Dit laatste kan zodra de erfenis volledig is afgewikkeld.

De zuivere aanvaarding van een erfenis

Als u een erfenis zou aanvaarden, dan wordt u erfgenaam. In de praktijk noemen we dit de zuivere aanvaarding. De gevolgen zijn:

  1. U bent (eventueel met de andere erfgenamen, als deze er zijn) verantwoordelijk voor de afwikkeling van de erfenis van de overledene.
  2. U wordt (eventueel met de andere erfgenamen, als deze er zijn) eigenaar van de bezittingen en schulden van de overledene. Formeel treedt u in de rechten van deze persoon.

Vragen over aanvaarden erfenis

Als u vragen of opmerkingen heeft over de erfenis, het verwerpen van een erfenis, het aanvaarden van een erfenis, de inzage in een testament, de aangifte erfbelasting, etc., kunt u zonder verdere verplichtingen onderstaand vragenformulier invullen. U krijgt dan binnen 48 uur bericht van onze notaris of fiscaal jurist.  

Uw informatie wordt vertrouwelijk behandeld en elke partner zal u eerst een offerte aanbieden dan wel zonder verdere kosten uw vraag beantwoorden. U kunt ons ook bellen of geheel vrijblijvend een email sturen.27 Jul 2012Waardeer het artikel Erfenis aanvaarden

Erfenis aanvaarden heeft een waardering van 10 / 10 punten met 1 beoordelingen.naar boven
Contact

Estate Plannings Juristen
Oldenzaalsestraat 125
7514 DP Enschede

t : 053 432 72 00
f : 053 431 34 24
e : info@estateplanningsjuristen.nl