Zelf akten maken
Waardeer uw notaris Zoek uw notaris

Erfenis en Wet Schuldsanering Natuurlijke Personen (WSNP)

Wij krijgen wel eens vragen over het verwerpen van een erfenis in het geval van schuldsanering. Hieronder in het kort de gevolgen en hoe een en ander te voorkomen.

U bent erfgenaam

Indien er iemand overlijdt, en u zit in de schuldsanering en u bent erfgenaam, dan dient u dit aan de bewindvoerder te melden. U mag de erfenis tijdens de schuldsaneringsregeling niet zelf aanvaarden of verwerpen. De bewindvoerder zal de erfenis namens u beneficiair aanvaarden. Dit betekent dat de bewindvoerder eerst gaat onderzoeken of er wel een positieve erfenis valt te verwachten, dus niet meer schulden dan bezittingen. Indien blijkt dat er bijvoorbeeld alleen maar schulden uit de erfenis voortkomen, zal de bewindvoerder de erfenis namens u gaan verwerpen. Indien er een positieve erfenis valt te verwachten, zal de erfenis worden aanvaard. Het saldo van het aan u toekomende gedeelte van de erfenis dient volledig naar de boedelrekening te worden overgemaakt.

Onterven

Een erflater kan dit alles wel voorkomen door zijn testament zo op te stellen, dat u geen erfgenaam bent. Eventueel kan hij dit te zijner tijd weer veranderen. Als u echter een kind bent van de erflater, heeft u altijd recht op de legitieme portie en deze kan eventueel toch door de bewindvoerder worden opgeëist. Het bedrag dat naar de schuldeisers gaat is echter altijd minder (namelijk 50%) dan een "normale" erfrechtelijke verkrijging ad 100%.7 Apr 2015


Waardeer het artikel Erfenis en schuldsanering (WSNP)

Erfenis en schuldsanering (WSNP) heeft een waardering van 7.4 / 10 punten met 14 beoordelingen.naar boven
Contact

Estate Plannings Juristen
Oldenzaalsestraat 125
7514 DP Enschede

t : 053 432 72 00
f : 053 431 34 24
e : info@estateplanningsjuristen.nl