Zelf akten maken
Waardeer uw notaris Zoek uw notaris

Wanneer is er geen erfbelasting verschuldigd?

In sommige gevallen is er geen erfbelasting verschuldigd. De belangrijkste situaties worden in dit artikel behandeld.

  1. Nabestaandenpensioen: als u als partner een nabestaandenpensioen ontvangt, dan hoeft u geen erfbelasting te betalen. Dit pensioen komt wel in mindering op de vrijstelling voor de erfbelasting. De vrijstelling blijft altijd € 156.000 (cijfers 2012, afgeronde bedragen).

  2. Erfgenaam komt te overlijden: als de erfgenaam binnen 30 dagen komt te overlijden nadat hij of zij de erfenis heeft gekregen, dan zal de Belastingdienst de aanslag over de eerste erfenis vernietigen.

  3. Overledene woont in buitenland: als de overledene een Nederlander was en op het moment van overlijden meer dan 10 jaar in het buitenland woonde, hoeft u in Nederland geen erfbelasting te betalen.

  4. Eenmalige verplichting: u ontvangt een eenmalige uitkering van de werkgever van degene die is overleden. De uitkering moet dan eenmalig zijn en niet hoger dan 3 keer het laatste bruto maandloon van de werknemer.

  5. Morele verplichting: als bijvoorbeeld een werkgever geld overmaakt als morele verplichting, dan hoeft u hierover niets te betalen. Dit zijn echte uitzonderingssituaties.
  6. ANBI: een erfenis die aan een algemeen nut beogende instelling wordt overgemaakt.14 Mei 2012Waardeer het artikel Wanneer geen erfbelasting

Wanneer geen erfbelasting heeft een waardering van 9.8 / 10 punten met 4 beoordelingen.naar boven
Contact

Estate Plannings Juristen
Oldenzaalsestraat 125
7514 DP Enschede

t : 053 432 72 00
f : 053 431 34 24
e : info@estateplanningsjuristen.nl