Zelf akten maken
Waardeer uw notaris Zoek uw notaris

Uitstel van betaling erfbelasting

Sinds 2011 is het mogelijk om uitstel van betaling voor de erfbelasting aan te vragen in twee specifieke situaties, deze zijn:

  1. De erfgenamen erven een huis dat op basis van vruchtgebruik wordt bewoond (meestal door ouders) waardoor de vruchtgebruikers nog niet over de verkoopopbrengst kunnen beschikken, maar dus al wel erfbelasting moeten betalen.
  2. Via het erfrecht wordt een onderbedelingsvordering verkregen, dit speelt meestal bij de wettelijke verdeling, de kinderen krijgen dan een niet opeisbare vordering maar moeten hierover wel erfbelasting betalen.

De erfgenamen kunnen om uitstel van betaling verzoeken, dit geldt enkel voor degenen die dus wel iets erven maar nog niets krijgen, meestal zijn dat de kinderen. Er wordt wel heffingsrente berekend over de uitgestelde erfbelasting.

Notaristip

Er bestaat een risico dat de langstlevende alles opmaakt, de kinderen hebben dan wel een vordering, maar het geld is "op" als de langstlevende zou komen te overlijden. De belastingschuld blijft dan wel bestaan. Het is dus beter dat de langstlevende echtgenoot de erfbelasting voorschiet en gaat verrekenen met de vordering.

Ad 1 erfgenaam krijgt blote eigendom woning

Nog steeds krijgen kinderen de blote eigendom en de langstlevende echtgenoot het eeuwig durende vruchtgebruik. De langstlevende echtgenoot of ouder blijft dus lekker in het huis wonen. De kinderen zijn wel eigenaar maar kunnen er niks mee. De voorwaarden om uitstel van betaling te krijgen zijn:

  • u moet schriftelijk uitstel aanvragen;
  • u moet heffingsrente betalen over de schuld;
  • de erfenis van de overledene moet hoofdzakelijk bestaan uit de woning;
  • de erfgenaam die het blote eigendom krijgt kan de aanslag erfbelasting niet betalen.15 Apr 2012Waardeer het artikel Uitstel van betaling erfbelasting

Uitstel van betaling erfbelasting heeft een waardering van 8.3 / 10 punten met 15 beoordelingen.naar boven
Contact

Estate Plannings Juristen
Oldenzaalsestraat 125
7514 DP Enschede

t : 053 432 72 00
f : 053 431 34 24
e : info@estateplanningsjuristen.nl