Zelf akten maken
Waardeer uw notaris Zoek uw notaris

Sociale media executeur

Er zijn ruim 7 miljoen mensen actief op het internet. Als iemand komt te overlijden, blijkt het moeilijk om degene van Twitter, LinkedIn, Hyves of Facebook te verwijderen. De wachtwoorden zijn niet meer te vinden en dit kan dan pijnlijke situaties opleveren. Via een zogenaamd sociaal media testament kunt u dit soort zaken regelen en problemen voorkomen.

Wat is een social media testament?

Feitelijk is dit een toevoeging op uw huidige testament. In dit onderdeel kunt u aangeven wat er na uw overlijden moet gebeuren met uw profielen op de sociale netwerken waarop u actief bent. In dit onderdeel neemt u de volgende informatie op:

  1. Gebruiksnaam en wachtwoord van de profielen waar u op actief bent.
  2. Wat moet er met de profielen gebeuren?
  3. Wilt u een herdenkingsstatus via sociale media (bijvoorbeeld bij Hyves).
  4. Moet er nog een melding worden gestuurd i.v.m. uw overlijden.

Verwijderen profielen sociale media

De verschillende sociale media hebben elk hun eigen werkwijzen om te worden verwijderd. Een overzicht:

  1. Facebook: Als een Facebook-gebruiker overleden is, kunt u kiezen uit drie mogelijkheden: het Facebook-account verwijderen, het Facebook-account herdenken of het account gewoon laten bestaan. Wanneer u ervoor kiest om het account te verwijderen, kunt u dit verzoek bij Facebook indienen. Het account wordt dan volledig verwijderd, waardoor het door niemand meer te bekijken is. Klik hier voor meer informatie.
  2. Twitter: Ook het Twitter-account van een overleden gebruiker kan door u als nabestaande verwijderd of aangepast worden. Twitter zorgt er tevens voor dat in het verleden geplaatste, openbare berichten, de zogeheten Tweets, worden verwijderd. Zo zijn deze tweets niet meer zichtbaar voor anderen.Om een account te kunnen verwijderen, vraagt Twitter om de contactgegevens en de gebruikersnaam van het Twitter-account en om een kopie van de overlijdensadvertentie (in het Engels aanleveren) . Klik hier voor meer informatie.
  3. LinkedIn: om een LinkedIn-accountant bij overlijden te verwijderen moet u een formulier invullen. Klik hier voor meer informatie.
  4. Hyves: U kunt voor het verwijderen van een Hyves-account dit formulier invullen. Hyves neemt binnen 24 uur contact op met u als nabestaande. Op vertoon van een overlijdensakte wordt het account verwijderd of aangepast. Via Hyves kunt u zelfs een herdenkstatus aanvragen.

Vragen over sociale media en overlijden

U kunt uw vraag gratis via onderstaand formulier stellen aan onze notarissen.27 Sep 2012Waardeer het artikel Sociale media executeur

Sociale media executeur heeft een waardering van 9 / 10 punten met 2 beoordelingen.naar boven
Contact

Estate Plannings Juristen
Oldenzaalsestraat 125
7514 DP Enschede

t : 053 432 72 00
f : 053 431 34 24
e : info@estateplanningsjuristen.nl