Zelf akten maken
Waardeer uw notaris Zoek uw notaris

Hoe roep ik mijn legitieme in?

Een kind of een afstammeling van een vooroverleden kind heeft recht op een aandeel in de nalatenschap. Als u als kind minder ontvangt dan uw legitieme portie, dan kunt u een beroep doen op de legitieme portie. U leest hieronder hoe dat werkt. U kunt hier lezen wat het begrip legitieme portie inhoudt.

Inroepen legitieme

Het vaststellen van de omvang van de nalatenschap en het berekenen van het erfdeel van een kind is één, het krijgen waar u recht op meent te hebben is vers twee. U zult de overige belanghebbenden in kennis moeten stellen van uw voornemen om gebruik te maken van uw rechten. Hoe u dat doet is niet aan formele regels gebonden. Meestal zult u uw wensen duidelijk kenbaar maken bij de andere erfgenamen, de executeur (vroeger genoemd de executeur testamentair) en / of de notaris die de boedel afhandelt (de boedelnotaris). Uiteraard is het afhankelijk van de situatie hoe u dat doet, maar schriftelijk verdient de voorkeur en onder omstandigheden kunt u uw verzoek per aangetekende post laten bezorgen.

Termijnen

Als u gebruik wenst te maken van uw recht om uw legitieme portie op te vragen, bijvoorbeeld omdat u bent onterfd, moet u rekening houden met de termijnen waarbinnen u moet handelen. Uw recht vervalt in elk geval vijf jaar na het overlijden van de erflater. Ook als het overlijden niet bekend was, geldt deze termijn. Ook kunnen de andere erfgenamen of legitimarissen een (redelijke) termijn stellen, waarbinnen u moet verklaren gebruik te maken van het recht op de legitieme portie.
Wacht dus niet te lang met het in kennis stellen van de belanghebbenden.

Meer weten?

Neemt u dan contact op met de heer Yvo Burkink.24 Jul 2012Waardeer het artikel Hoe roep ik mijn legitieme in?

Hoe roep ik mijn legitieme in? heeft een waardering van 7.1 / 10 punten met 10 beoordelingen.naar boven
Contact

Estate Plannings Juristen
Oldenzaalsestraat 125
7514 DP Enschede

t : 053 432 72 00
f : 053 431 34 24
e : info@estateplanningsjuristen.nl