Zelf akten maken
Waardeer uw notaris Zoek uw notaris

Omvang erfenis onzeker? Aanvaard beneficiair!

Als u erfgenaam bent en de omvang van de nalatenschap is onduidelijk, dan is het raadzaam om de erfenis niet direct te aanvaarden. Mogelijk erft u een kat in de zak en zit u per saldo met een schuld opgescheept. Dat kan niet te bedoeling zijn en dat is ook niet nodig! Direct verwerpen kan, maar is veelal ook niet wenselijk, dus kunt u het beste beneficiair aanvaarden. U kunt dan rustig kijken wat de nalatenschap inhoudt.

Wat is beneficiair aanvaarden precies?

Beneficiair aanvaarden is een vorm van aanvaarden onder voorrecht van boedelbeschrijving. Het risico voor de erfgenaam wordt hiermee sterk beperkt. U wordt dan geacht nooit erfgenaam te zijn geweest. De omvang van de nalatenschap verandert niet, slechts de personen die verkrijgen worden anders. Wel kan er voor worden gekozen om ondanks het verwerpen toch een beroep op de legitieme te doen.

Hoe?

Een nalatenschap kan beneficiair worden aanvaard bij de rechtbank in het arrondissement waar de erflater het laatst heeft gewoond. Deze verklaring wordt ingeschreven in het boedelregister. Voor het aanvaarden van een nalatenschap kunt u bij de informatiebalie van de rechtbank langs gaan om aldaar een akte te laten opstellen. Hiermee zijn griffierechten gemoeid. In 2012 kost dat € 114. Uiteraard moet u zich kunnen legitimeren en een overlijdensakte overleggen. Meerdere erfgenamen kunnen door middel van één akte een nalatenschap aanvaarden. U kunt ook alles via een notaris laten regelen.

Wat is het nut van verwerpen?

Verwerpen is nuttig als er per saldo geen vermogen is, en op een schuld zit niemand te wachten. Daarnaast kan het verwerpen ook fiscaal aantrekkelijk zijn, als daarmee de schenking direct bij de gewenste verkrijger terecht komt. Mogelijk kost dat in eerste instantie wel wat meer erfbelasting, maar tegen de fiscale gevolgen van het overlijden van degene die heeft verworpen loopt u dan niet meer aan. Deze verwerpt immers, erft niets en laat het verworpen deel ook niet na. Denk aan de situatie dat een ouder persoon zou erven en dat, gezien de leeftijd (of omdat hij of zij het gewoonweg niet nodig heeft) niet wenselijk vindt.

Laat u zich over dat onderwerp even nader informeren, neem daarvoor (vrijblijvend) contact met ons op.9 Jun 2012Waardeer het artikel Beneficiair aanvaarden

Beneficiair aanvaarden heeft een waardering van 9.7 / 10 punten met 3 beoordelingen.naar boven
Contact

Estate Plannings Juristen
Oldenzaalsestraat 125
7514 DP Enschede

t : 053 432 72 00
f : 053 431 34 24
e : info@estateplanningsjuristen.nl