Zelf akten maken
Waardeer uw notaris Zoek uw notaris

Aangifte erfbelasting

U moet binnen een maand of 8 na het overlijden de aangifte erfbelasting indienen. De uiterste datum staat op het aangifteformulier dat u wordt toegestuurd. Als u een erfenis of een legaat ontvangt, moet u wellicht erfbelasting betalen.

Vrijstellingen bij doen van aangifte

Er gelden vrijstellingen die in mindering worden gebracht op uw erfenis of uw legaat. De vrijstellingen zijn afhankelijk van uw relatie met de overledene. Partners hebben een hoge vrijstelling en vrienden een lage. De vrijstellingen worden in mindering gebracht op de waarde van uw erfenis. U moet belasting betalen over de netto waarde die dan overblijft. De vrijstellingen en tarieven kunt u hier raadplegen.

Wie doet aangifte?

U moet zelf, als erfgenaam, aangifte doen. Als er een executeur is benoemd, dan zal de executeur de aangifte erfbelasting voor de erfgenamen afronden. Het aangifteformulier voor de erfbelasting wordt u automatisch door de Belastingdienst toegestuurd. Binnen een maand of 3 krijgt u van de Belastingdienst te horen hoeveel erfbelasting u moet betalen. Over de erfbelasting wordt ook heffingsrente in rekening gebracht, doe de aangifte dus niet te laat. U kunt ook een voorlopige aanslag voor de erfbelasting aanvragen, hierdoor beperkt u de heffingsrente. Deze rente bedraagt ongeveer 3% en kan per kwartaal verschillen.

Waarde bezittingen en schulden

De bezittingen en schulden moeten worden gewaardeerd op het moment van overlijden. In sommige gevallen is het verstandig om een taxatierapport te laten opstellen. Beleggingen moet u ook waarderen op het moment van overlijden. Via de site van euronext.nl kunt u de koers raadplegen. De kosten voor de begrafenis of crematie mag u aftrekken van de waarde van de erfenis. Dit geldt niet voor de kosten van de executeur, notaris of de taxatiekosten.
6 Mei 2012Waardeer het artikel Aangifte erfbelasting

Aangifte erfbelasting heeft een waardering van 9.1 / 10 punten met 8 beoordelingen.naar boven
Contact

Estate Plannings Juristen
Oldenzaalsestraat 125
7514 DP Enschede

t : 053 432 72 00
f : 053 431 34 24
e : info@estateplanningsjuristen.nl