Zelf akten maken
Waardeer uw notaris Zoek uw notaris

Aangifte erfbelasting

Als u erfgenaam bent en een erfenis ontvangt, dan moet u een aangifte erfbelasting indienen. Doe dit binnen 5 maanden na het overlijden, dan bent u op tijd. De Belastingdienst stuurt een zogenaamde condoléancebrief nadat de persoon is overleden. In deze brief staat tevens:

  • het belastingkantooor aan wie u zich moet richten;
  • u kunt aangeven wie uw aangifte gaat verzorgen.

De aangifte erfbelasting kan als groep van erfgenamen worden gedaan. Dit wil feitelijk zeggen dat alle erfgenamen ervoor kunnen kiezen om via dezelfde contactpersoon aangifte te doen. De aanslag kan ook als groep worden gedaan, maar ook per erfgenaam.

Wanneer aangifte erfbelasting indienen?

Het aangifteformulier voor de erfbelasting wordt door de Belastingdienst opgestuurd. Op het formulier staat (rechts bovenaan) de datum waarop de aangifte moet worden ingediend. Indien de aangifte niet op tijd wordt ingediend, kan de Belastingdienst een schatting maken van het bedrag dat aan erfbelasting moet worden betaald. De Belastingdienst kan ook een boete opleggen. U kunt uitstel vragen voor het indienen van een aangifte erfbelasting. Als u uitstel vraagt, kan de Belastingdienst wel heffingsrente opleggen. De Belastingdienst zal vanaf 8 maanden na de dag van overlijden heffingsrente gaan berekenen. De Belastingdienst rekent vervolgens met een behandelingsduur van 3 maanden. U moet dus de aangifte erfbelasting binnen 5 maanden na het overlijden indienen om heffingsrente te voorkomen.

Erfbelasting betalen

U kunt de aangifte erfbelasting betalen in geld of in natura. Als u bijvoorbeeld schilderijen zou erven, dan kunt u ook schilderijen afdragen aan de Belastingdienst resp. de Nederlandse staat. Er zijn dan wel voorwaarden, het mag dan alleen gaan om voorwerpen die van nationaal, cultureel, wetenschappelijk of kunsthistorisch belang zijn. De waarde wordt bepaald via een taxatie, deze moet u dan ook laten maken en meesturen naar de Belastingdienst.

Aangifte erfbelasting indienen bij welk belastingkantoor?

De behandeling van de aangiften erfbelasting werd normaal gedaan bij het belastingkantoor van de overledene. In 2011 is dit aangepast, men wil toe naar centraliseren van de aangiften erfbelasting op een beperkt aantal locaties, dit zijn:
  • Belastingdienst / Oost-Brabant / kantoor ’s-Hertogenbosch;
  • Belastingdienst / Randmeren / kantoor Zwolle;
  • Belastingdienst / Rijnmond / kantoor Rotterdam.

Het kantoor waar u zich moet melden staat op de genoemde condoléancebrief.15 Apr 2012Waardeer het artikel Aangifte erfbelasting

Aangifte erfbelasting heeft een waardering van 9.2 / 10 punten met 17 beoordelingen.naar boven
U bevindt zicht hier :
>
Contact

Estate Plannings Juristen
Oldenzaalsestraat 125
7514 DP Enschede

t : 053 432 72 00
f : 053 431 34 24
e : info@estateplanningsjuristen.nl