Zelf akten maken
Waardeer uw notaris Zoek uw notaris

Klacht over notaris

Een klacht over een notaris zou u in eerste instantie met de notaris zelf kunnen bespreken. Als dit gesprek uiteindelijk niet tot tevredenheid zou leiden, dan kunt u zich melden bij de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB), zij kunnen voor u bemiddelen. Als dit ook niet lukt, dan kunt u naar de Kamer van Toezicht.

Gesprek met notaris over de klacht

Met praten lossen zich veel problemen op. Veelal wordt direct voor de juridische weg gekozen, dit kost geld, tijd en staat oplossingen vaak in de weg. Pak de telefoon en bel met de notaris, vraag een gesprek aan en maak uw punt duidelijk. Een telefoongesprek of email zal minder snel een oplossing voor het probleem bieden. Zet uw bezwaren en / of vragen kort en duidelijk op papier. Kijk zo neutraal mogelijk naar uw zaak en bespreek de kwestie eens met iemand uit uw kennissen- of vriendenkring. Geef de notaris een redelijke kans om zijn kant van het verhaal te vertellen. Maak aan het einde van het gesprek heldere afspraken met termijnen, dit voorkomt onduidelijkheden en vertragingen.

Mediation - bemiddeling door de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie

Leidt een gesprek met de notaris niet tot de gewenste oplossing en blijft het probleem bestaan, dan kunt u vragen of de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB) wil bemiddelen tussen u en de notaris. De KNB zou hierin onpartijdig moeten staan, tenminste dat mag u wel verwachten. U kunt dit formulier invullen en u krijgt dan binnen enkele dagen bericht. Deze procedure verloopt (overwegend) schriftelijk.

Klacht bij de Kamer van Toezicht

Via deze route wordt het serieus. Een gesprek en de bemiddeling door de KNB heeft niets opgeleverd. De Kamer van Toezicht past de (wettelijke) tuchtregels toe. U moet uw klacht schriftelijk indienen bij de Kamer van Toezicht van de rechtbank in de regio van uw notaris. De Kamer van Toezicht zal eerst uw klacht beoordelen (gegrond of niet). De Kamer van Toezicht kan de notaris waarschuwen, berispen, schorsen of afzetten. Een schadevergoeding moet u daarna via de civiele rechter gaan ophalen. Bent u het niet eens met de Kamer van Toezicht, dan kunt in hoger beroep bij het Gerechtshof in Amsterdam. Tuchtuitspraken worden vaak gepubliceerd, dit is voor een notaris die in het ongelijk wordt gesteld niet prettig.



30 Jul 2012



Waardeer het artikel Klacht over notaris

Klacht over notaris heeft een waardering van 9 / 10 punten met 1 beoordelingen.



naar boven
Contact

Estate Plannings Juristen
Oldenzaalsestraat 125
7514 DP Enschede

t : 053 432 72 00
f : 053 431 34 24
e : info@estateplanningsjuristen.nl