Zelf akten maken
Waardeer uw notaris Zoek uw notaris

Huwelijkse voorwaarden en koude uitsluiting

Er worden huwelijkse voorwaarden opgesteld om een gemeenschap van goederen te voorkomen. In deze uitspraak ging het om huwelijkse voorwaarden met een zogenaamde koude uitsluiting. De rechtbank in Utrecht zet de huwelijkse voorwaarden opzij omdat er in de praktijk anders is gehandeld.

Rechtbank Utrecht 1 augustus 2012 inzake koude uitsluiting

Henk (ondernemer) en Tamara zijn in 1960 getrouwd onder huwelijkse voorwaarden met een zogenaamde koude uitsluiting. In de huwelijkse voorwaarden was geen enkel verrekenbeding opgenomen. Tijdens het huwelijk wordt gehandeld alsof er sprake was van een gemeenschap van goederen, de huwelijkse voorwaarden lagen in de lade van het bureau en het leven ging zijn gang. Tamara heeft een woning met grond op naam omdat Henk dit wilde afschermen voor schuldeisers. In 2011 gingen Henk en Tamara scheiden, op dat moment woonden ze al vele jaren niet meer onder één dak. Tamara stelde dat de echtscheiding moest worden afgewikkeld conform de huwelijkse voorwaarden, de rechter dacht hier anders over. De huwelijkse voorwaarden moesten worden afgewikkeld alsof de echtgenoten een (finaal) verrekenbeding in hun huwelijkse voorwaarden hadden opgenomen. Het vermogen van Henk en Tamara wordt bij helfte gedeeld. Voor de liefhebber, artikel 1:142 BW.

Bron: Rechtbank Utrecht d.d. 1 augustus 2012.23 Aug 2012Waardeer het artikel Huwelijkse voorwaarden en koude uitsluiting

Huwelijkse voorwaarden en koude uitsluiting heeft een waardering van 9.3 / 10 punten met 3 beoordelingen.naar boven
Contact

Estate Plannings Juristen
Oldenzaalsestraat 125
7514 DP Enschede

t : 053 432 72 00
f : 053 431 34 24
e : info@estateplanningsjuristen.nl