Zelf akten maken
Waardeer uw notaris Zoek uw notaris

Eindejaarstips 2011 notaris

Belastingvrij schenken aan kinderen

U mag uw kind belastingvrij een bedrag schenken. Dit mag elk jaar. Hierbij in het kort de regeling:

  • In 2011 mag belastingvrij € 5.030 worden geschonken.
  • Eenmalig kunt u uw kind, dat tussen de 18 en 35 jaar oud is, € 24.144 schenken.
  • Leg eventueel voorwaarden op bij de schenking, bijvoorbeeld dat het altijd van uw kind blijft en niet van zijn of haar partner.

Belastingvrij schenken aan kleinkinderen

U mag uw kleinkind belastingvrij een bedrag schenken. Dit mag elk jaar. Hierbij in het kort de regeling:

  • In 2011 mag belastingvrij € 2.012 worden geschonken.
  • Leg eventueel voorwaarden op bij de schenking, bijvoorbeeld dat het altijd van uw kleinkind blijft en niet van zijn of haar partner.

Samenlevingscontract

Vóór de jaarwisseling een samenlevingscontract afsluiten is verstandig. Per 1 januari 2012 wordt het partnerbegrip aangepast. Wordt het contract vóór 31 december 2011 afgesloten, dan geldt vanaf 1 januari 2012 het fiscale parnterbegrip voor de erfbelasting. Gevolg: een zeer ruime vrijstelling.

Stel een testament op

Voor veel mensen is het verstandig om een testament op te stellen. Of u nou getrouwd bent of ongehuwd samenwoont, in beide gevallen is het opstellen van een testament verstandig. U kunt hier raadplegen welke soorten testamenten er  zijn. In dit onderdeel kunt u uw eigen testament opstellen.

Papieren schenking

Het is nog steeds mogelijk om geld aan uw kinderen te schenken zonder dat u het echt aan hem of haar hoeft over te maken. Notarissen noemen dit de zogenaamde papieren schenking. Het is vrijwel altijd verstandig om voor het einde van het jaar een bedrag aan uw zoon of dochter te schenken. Er is wel een notariële akte nodig, de kosten hiervan zijn beperkt. Hier kunt u een offerte aanvragen en in dit onderdeel kunt u zelf de akte voorbereiden. Als u al eerder een dergelijke schenking heeft betaald, dan moet u vóór 1 januari 2012 de rente hierover betalen. Dit mag ook contant, maar leg dit dan wel vast. Als  er geen rente wordt betaald, dan kunt u in de toekomst geen erfbelasting besparen.

Geefwet in 2012

In 2012 komt er een nieuwe geefwet. Als u overweegt om een schenking te verrichten, laat u dan even adviseren of het verstandig is om dit in 2011 of 2012 te doen. Als u een lijfrente schenkt, dan kunt u het geschonken bedrag aftrekken van uw inkomen, u kunt hierdoor inkomstenbelasting besparen. Aan dergelijke schenkingen worden wel voorwaarden gekoppeld (minimaal 5 jaar, notariële akte, etc.).

Opheffen huwelijkse voorwaarden

Voor het opheffen van uw huwelijkse voorwaarden of het opstellen van huwelijkse voorwaarden moet u nu nog naar de rechter. Vanaf 2012 hoeft u niet meer naar de rechter, de notaris kan het dan voor u regelen. Overleg met de Belastingdienst is vaak wel aan te raden.

Verplichtingen executeur

Vanaf 2012 is de executeur aansprakellijk voor het indienen van de aangifte erfbelasting. Stel de aangifte dus nog in 2011 op.  De woning is het belangrijkste aandachtspunt in de aangifte erfbelasting. Als u de WOZ-waarde te hoog vindt, maak dan bezwaar tegen de vastgestelde waarde.

Schenken onder voorwaarden

Als u aan uw zoon of dochter een bedrag zou schenken, dan kunt u hieraan voorwaarden verbinden. Dit kunnen zowel ontbindende voorwaarden als opschortende voorwaarden zijn. De voorwaarden moeten in een notariële akte worden vastgelegd.

Schenking aan zoon of dochter voor woning

Als uw zoon of dochter een woning koopt of zijn of haar hypotheek wil aflossen, dan kunt u hiervoor belastingvrij € 50.000 schenken. Uw zoon of dochter (of diens partner) moet dan wel ouder zijn dan 18 jaar en jonger dan 35 jaar. Loop wel even langs de notaris omdat er een notariële akte van de schenking moet worden opgesteld. Daarnaast moet de Belastingdienst geïnformeerd worden.

Schenking aan zoon of dochter voor studie

Als uw zoon of dochter een studie gaat volgen, dan kunt u hiervoor belastingvrij € 50.000 schenken. Uw zoon of dochter (of diens partner) moet dan wel ouder zijn dan 18 jaar en jonger dan 35 jaar. Loop wel even langs de notaris omdat er een notariële akte van de schenking moet worden opgesteld. Daarnaast moet de Belastingdienst geïnformeerd worden.3 Nov 2012


Waardeer het artikel Eindejaarstips notaris 2011
naar boven
Contact

Estate Plannings Juristen
Oldenzaalsestraat 125
7514 DP Enschede

t : 053 432 72 00
f : 053 431 34 24
e : info@estateplanningsjuristen.nl